fotproblem.blogg.se

Ont i hälen? Du kan ha uttrampad hälkudde

Har du ont i hälen? Hälsmärta kan bero på flera olika saker. Men om du har ont i hälen och smärtan sitter runt hälens kant så kan du ha en uttrampad hälkudde. 

 

Uttrampad hälkudde eller uttrampade fettkuddar ger en obehaglig smärta under hälen och många upplever även att smärtan sitter runt hälens ytterkant. Majoriteten utav de som drabbas av detta fotproblem upplever även att smärtan ökar vid belastning eller vid fysisk aktivitet.

Uttrampad hälkudde är även känt som ”Fat pad syndrome” och är ett vanligt fotproblem som främst uppstår på grund utav en hård eller felaktig belastning under en längre period. Exempelvis som löpning, ett arbete där man går och står mycket på hårda underlag eller fysisk aktivitet som involverar mycket hoppträning. Om din hälkudde är uttrampad så brukar det vanligtvis synas genom att du har vita prickar under huden på hälen.

Hälkudden, eller fettkudden som den även kallas består utav en 2,5 cm tjock fettvävnad mellan fotens hud och dess hälben. Hälkudden fungerar som en dämpande kudde varje gång vi belastar foten. Hälkudden är uppbyggd av små segment som är fyllda utav fett som i sin tur omges av en struktur av stark bindväv. Vilket fungerar som en stötdämpare. När dessa strukturer går sönder, på grund utav en hård eller felaktig belastning så kan inte fettcellerna hålla sig på plats under hälen. Utan de flyter ut och hälkudden tappar sin funktion.

För att behandla och lindra dina besvär med uttrampad hälkudde, eller hälkuddeinsufficiens som det även kallas så måste belastningen som orsakar smärta åtgärdas. Vilket man gör genom att tillämpa olika former utav varianter av stötdämpning.

Genom att använda fotriktiga skor som har stötdämpning och ger hela din fot stöd så ger du hela din häl den stötdämpning som den behöver. Därför är det även viktigt tänka på vilka skor man bär och vilket underlag man går på. Går du exempelvis i platta ballerinaskor utan inlägg eller i Converse under en längre period kan du få en felaktig belastning på dina hälar.

Då uttrampad hälkudde beror på belastning så spelar även din vikt roll. Där exempelvis gravida eller någon som går upp mycket i vikt under en kort period riskerar att få problem med smärta i hälen.

 

Tuli's Heavy Duty, en extra stötdämpande hälkopp som är idealisk för dig som har ont i hälen eller har besvär med exempelvis Plantar fasciit (hälsporre), Akillestendinit, Severs skada eller bara generell hälsmärta och ömhet. 

Hälkoppen kan även användas för att öka stabilitet och ge en mer korrekt ställning av hälen. Fungerar bra vid sport och löpning eller på jobbet om du står upp hela dagen och ofta får ont i hälarna.

Hälkoppen är biomekaniskt utformad och har en patenterad flerlagers-design (våffeldesign) som absorberar stötar och återger energi. När du går eller springer följer hälkoppens konstruktion dina fötters rörelser för att absorbera stötar och likt en fjäder återges energi för maximal komfort och prestanda. KÖP DEN HÄR