fotproblem.blogg.se

Ont i hålfoten?

Har du ont i hålfoten?

Du är långt ifrån ensam, att ha ont i hålfoten är ett vanligt problem. För att lindra smärtan så kan du använda ett skoinlägg som ger dina fötter rätt avlastning och komfort. Ofta så uppträder smärtan på insidan av hålfoten och det är även vanligt att man får besvär med en brännande känsla under trampdynan. Även hälen kan bli öm och tårna kan börja krampa.

Varför har jag ont?

Hålfoten, som sitter på fotens undersida gör att du får svikt i steget när du går, hjälper dig att hålla din balans och ger dig stötdämpning.

Om dina fotvalv av någon anledning är nedsjunkna så kan du få ont i hålfoten. Det kan i sin tur leda till att du även får ont i knäna och i höfterna, på grund av att det nedsjunkna fotvalvet skapar en felaktig belastning.

Det nedsjunka fotvalvet uppstår på grund av att de mellersta metatarsalhuvudena sjunker ned som en följs av stor belastning. Därför är det vanligt att man får besvär med hålfotssmärta vid:

  • Viktökning
  • Graviditet
  • Ålder (då fotvalvets sviktande förmåga försämras)

Hur blir jag av med smärtan?
För att lindra smärtan och obehaget så är det viktigt att tänka på vilka skor man använder och hur de är uppbyggda. För att lindra smärtan är det viktigt att ge stöd till hålfoten och så att fotvalvet får det stöd som behövs.

Magic Step Plus från Pedag är ett skoinlägg som har blivit populärt hos dem som har ont i hålfoten, framfoten eller som har besvär med ömma och trötta fötter.

Skoinlägget är designat i formbart skum som formar sig efter din fots form, vilket ger behaglig komfort till hela foten och stötdämpning. Innersulans är även uppbyggd med hålfotsstöd, förfotspelott och extra dämpning.

Genom att inlägget ger en stabil och bekväm uppbyggnad till fotens tre känsligaste områden: fot, hålfot och häl så ger det en behaglig bas för hela foten och avlastar på så sätt fötterna. Vilket skapar en jämnare viktfördelning, skapar ett mjukare steg och avlastar samtidigt dina leder, knän och rygg. Du kan läsa mer om inlägget här