fotproblem.blogg.se

Brännande känsla i framfoten?
Har du en brännande känsla i framfoten? 
 
Eller upplever du att du har ont i främre delen av foten, att det bränner eller det kommer och går en skärande känsla? Då kan du ha Mortons syndrom, eller Mortons neuralgi och Mortons metatarsalgia som det även kallas. 
 
 
Mortons Syndrom är vanligt och det kan drabba alla, i alla åldrar - både män och kvinnor.
 
Varför gör det ont? 
Anledningen till att det gör ont är en nerv som har kommit kläm i framfoten. Närmare bestämt mellan metatarsale III och IV, vilket innebär att nerven kläms mellan två av framfotens ben. När nerven kläms så gör det även att nerven blir förtjockad och kan klämmas ytterligare. 
 
Hur blir jag av med smärtan? 
De flesta med Mortons Syndrom blir av med sina besvär genom att byta skor eller skaffa inlägg. Inläggen som används för att mildra besvären kallas främre pelott. Pelott är ett skoinlägg som du enkelt kan använda och klistra fast i din sko eller på ett befintligt skoinlägg.
 
Med en främre pelott kan du avlasta det främre fotvalvet, vilket bidrar till att nerverna inte längre ligger i kläm. Pelotter gör så att valvformen på mellanfotsbenet bibehålls, vilket medför att avståndet mellan benen i foten ökar och minskar trycket på nerven. 
 

Pegad Comfortable är ett unikt skoinlägg som är specifikt skapad för Mortons Syndrom och för att motverka framfotssmärta. Sulorna är designade med en pelott som motverkar kramper och trötthet i foten och ger samtidigt komfort till hela foten. Läs mer om inlägget här