fotproblem.blogg.se

Ta bort liktornar själv hemma

 

Hur tar man bort liktornar? Det är en vanlig fråga, och anledningen är att liktorn är ett vanligt fotproblem som kan drabba alla, men även något som är vanligt.

 
Men vad är liktornar?

Liktorn brukar kännas igen genom små cirklar som är placerade på foten, exempelvis på tårna eller på fotsulan. Det är vanligt att missta en liktorn för förhårdnader, men man brukar säga att förhårdnader och hård hud brukar bara större än liktorn och brukar inte ha den runda formen.

 

Liktornar brukar även se ut som en gul, liten cirkel av hård hud och de i kännetecknas även av att de brukar göra ont eller vara ömma.

Vad är orsaken till liktornar?

  • Skor med dålig passform, exempelvis trånga skor som trycker samma tårna på ett för smalt område
  • Onormal gångstil med skiftande viktfördelning
  • Olika fotproblem som gör att det blir ökat tryck på vissa områden på grund av exempelvis hallux valgus eller hammartå.
  • Bristande på naturlig fjädring, vilket oftast är åldersrelaterat som gör att fötterna förlorar sin naturliga stötdämpning samtidigt som fötternas hud blir skörare och tunnar.

Hur blir jag av med liktornar?

Det första du kan göra är att se över dina skor. Eftersom liktorn skapas av en tidigare förhårdnad som i sin tur kan ha uppkommit på grund utav användning av för trånga skor. Därför är det viktigt att du använder skor som inte är för trånga och ger dina fötter det utrymme de behöver. En liktorn förbättras inte om källan till trycket inte tas bort permanent, så försök att identifiera vad som orsakar liktornen.

För att minska smärta och obehag kan du använda speciella plåster för liktornar, eller kuddar som kan tar bort tryck från området och förhindra situation från att förvärras, men även för att minska smärtan. 

Dock är det viktigt att ha i åtanke att plåster inte kommer att behandla liktornarna, utan det endast kommer att lindra och behandla smärta. För att bli av med dina liktornar måste du göra en liktornsbehandling.

2i1 Express Liktornsbehandling  som finns hos Minfot.se är en medicinsk produkt som har blivit populär tack vare dess effektivitet och snabbverkande behandling som ger en synlig förbättring på bara fem dagar. Behandlingen lindrar även smärtan, tryck och andra obehag som är vanliga i samband med liktornar.

Behandlingen behandlar alla typer av liktornar genom att avlägsna det översta lagret på liktornen och samtidigt mjukgöra huden som är under. Behandlingen bryter på så sätt ner den hårda huden och gör liktornarna mindre, vilket tar bort det obehagliga trycker och smärtan. Du kan läsa mer om produkten här.