fotproblem.blogg.se

Smärtlindring vid skräddarknuta

Vad är skräddarknuta? 

Skräddarknuta är en trycksmärta på lilltån som brukar sitta vid basen för lilltån och det brukar ge en distinkt smärta vid leden där lilltån börjar. Det är även vanligt att lilltån vinklas inåt och skapar ännu mer tryck eller obehag. 

 

Smärtan uppstår när det kommer tryck mot området och det brukar även bildas en tydlig svullnad eller utbutkning vid leden.  I många fall blir även lilltån vinklad inåt (varusvinklad).

Varför uppstår skräddarknuta? 

När man har fått en skräddarknuta så har det uppstått en inflammation i bursan, vid leden där lilltån statar. Inflammationen och smärtan uppstår till följd av för mycket tryck på området. De som drababs av skräddarknuta brukar även ha besvär med Hallux valgus, men skräddarknuta kan även uppstå enskilt. 

 

Det är svårt att veta varför man drabbas av skräddarknuta, men tryck från skor som inte sitter bra, eller är för trånga samt ärftlighet brukar vara de vanligaste orsakerna. Eller att man har besvär med Hallux Valgus, eller nedsjunket förfotsvalv som skapar en felaktig beslatning och att lilltån utsätts för tryck. 

Hur lindrar jag mina besvär?

För att lindra dina besvär så bör du använda skor som är rymliga, med bred läst eller med en rymlig tåbox som ger dina tår den plats de behöver. 

För att lindra smärtan bör du avlasta och skydda det drabbande området. Mabs skydd mot skräddarknuta är ett skydd som är tillverkart i ren gele och är utformad så att en ring träs över lilltån som hamnar över den utbuktande delen av lilltåns utsida och skydda den. Vilket skapar ett tryckavlastande hölje som både ger smärtlindring och motverkar förhårdnader, du kan läsa mer om skyddet här