fotproblem.blogg.se

Hur behandlar jag smärtan vid uttrampad hälkudde?

Vad innebär uttrampad hälkudde?
Hälkudden, eller fetkudden som den även kallas sitter under hälbenet och fungerar som en av kroppens bästa – och mest effektiva stötdämpare. Fettkudden består av en 2,5 cm tjock vävnad som sitter mellan fotens hud och hälbenet. I vävnaden så finns det små segment som är fyllda av fett, som i sin tur omges av en struktur av stark bindväv. Vilket är det som skapar stötdämpningen åt hela kroppen. När dessa små strukturer utsätts för mycket belastning under en lång tid så går strukturerna sönder. Vilket leder till att fettcellerna inte längre kan hålla sig på plats och de ”flyter ut” och förlorar sin form och det gör att hälkudden tappar sin funktion.

Genom att bindvävnaden i hälen förloras så blir hälisättningen kraftigare mot hälbenet och det skapar smärtan och obehaget.

 

Hur vet man om att man har uttrampad hälkudde?
Om man har uttrampad hälkudde har man oftast smärta och ömhet som sitter över hela hälen och det är även vanligt att man upplever extra mycket ömhet längs med ”kanterna” på hälen. När man belastar hälen så brukar det även synas vita små prickar på hälen men kan också i kännetecknas som ”små bubblor”.

Det är även vanligt att smärtan blir värre vid belastning och att värken blir succesivt värre under dagen.

Hur behandlar jag smärtan?
För att behandla obehaget och smärtan vid uttrampad hälkudde så rekommenderar vår sjukgymnast en stabiliserande och stötdämpande hälkopp.

Hälkoppen är tillverkad i slitstarkt och stötdämpande gummimaterial som ger komfort och ökad stötdämpning. Hälkoppen har en anatomisk konstruktion som skapar ett naturligt stöd för hälbenet och lindrar på så sätt både smärta och obehag.

Hälkoppens kanter och konstruktions stödjer hela fettkudden och ”samlar” samtidigt ihop hälen för att ge optimal stötdämpning – istället för att ge komfort endast på bredden, vilket försämrar stötdämpningen och du kan läsa mer om hälkoppen här
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress